Kompendiet är alltid uppdaterat och innehåller de nyaste rönen inom kattgenetik

OBS! Det är en grundkurs.

 

Kurs i Göteborg 7-8 oktober 2017. Vad tyckte eleverna?

Kurs i Göteborg 5-6 september 2015 Vad tyckte eleverna?

Kurs i Varnhem (nära Skövde) april 2014. Vad tyckte eleverna?

Kurs i Luleå oktober 2012. Vad tyckte eleverna?

Kurs i Göteborg mars 2012. Vad tyckte eleverna?

Kurs i Umeå okt 2011. Vad tyckte eleverna?

Kursen i Umeå nov 2005. Vad tyckte eleverna?

 

Har du undrat över vilken färg dina kattungar kan få? Eller vad könsbunden nedärvning är? Eller över konstiga ord, som dominant, homozygot osv.?

Då vill du nog gå en kurs i kattgenetik. Kursen är på två dagar och inkluderar intyg och kompendium. 

      
Sedan 70-talet undervisar jag och är en jättebra lärare. Kompendiet är på ca 40 sidor och innehållet är av hög kvalitet. Vi varvar föreläsning med övningar så att bägge halvorna av hjärnan får arbeta och undervisningstakten anpassas till alla i klassen. Kompendiet lämpar sig också för repetition och självstudier. Hör med din klubb om de vill arrangera en sådan kurs och be dem höra av sig till mig. Klubben får stå för lokal, resa, övernattning, mat och alla kringarrangemang.

Kursen har fått väldigt högt betyg och jag kommer så gärna.

       
Den äldsta katt jag har ägt, var född 1968, men inte förrän 1972 öppnades kattsportens portar på vid gavel för mig. Jag tillbringade sommaren på en ö långt bort ifrån all stress. Med mig hade jag en gammal kattklubbs arkiv med kattidningar, årsmötesprotokoll, domarberättelser mm. Åh, vad jag pluggade! Jag, som alltid haft svårt att tillgodogöra mig teoretisk text. Men detta var annorlunda. Jag sög i mig kunskapen som en svamp. Idag, när jag är över 70 år, kan jag trösta alla äldre med att, om intresset är tillräckligt stort, kan man lära sig lika effektivt i alla åldrar.

Till hösten bar det av till England. Där upptäckte jag att min ras i verkligheten hette Brittiska Korthår och att den fanns i alla möjliga färger. Hur skulle jag göra för att presentera färgerna i Sverige, som då endast hade British Blue? GENETIK!! "Alla", som åker till London, måste besöka Foyles, en jättestor bokhandel med massor med billiga böcker. Snabbt införskaffades två genetikböcker. Men det var trögt att läsa dem, trots att min engelska är rätt hyfsad.

Öppen, som jag är, fick mina kamrater snart reda på, att jag börjat nosa på genetiken. Ideligen fick jag frågor om vilket färgutfall, som kunde förväntas efter olika parningar och till slut lärde jag mig. Men det blev värre, när jag skulle rekommendera någon litteratur. Det fanns helt enkelt inget på svenska.

Så föddes idén till mitt genetikkompendium och till att hålla genetikkurser. Än idag vill jag helt fräckt påstå, att min tvådagarskurs är den bästa i sin genre i landet.

Inom genetiken försöker forskarna att ta reda på vilka gener, arvsanlag, som ger den färdiga individen vissa egenskaper. När det gäller pälsfärgens nedärvning på katt, är detta mycket väl känt och lätt att lära sig. Det är faktiskt svårare att spela Monopol. En enda liten regel att hålla reda på och under kursen tillämpas denna regel i övningar under två dagar. Varje anlag betecknas med en internationellt vedertagen bokstav. Till hjälp använder man rutscheman precis som, när man lärde sig gångertabellen i skolan. Undervisningen anpassas efter den elev som "ligger sist" i klassen inom varje moment, så att alla lär sig.

Efter kursen kan man räkna ut vilka färger kattungarna kan få efter två specifika föräldrar. Det blir roligare och lättare att planera sin avel. Kursen innehåller också ett litet kapitel om andra egenskaper bl.a. några defekter hos katt.

Maud

ukmail.gif (3646 bytes)  

Webmistress: Maud Dickson - Pirot